Jesús-Rei (Joan 18,33b-37)

L’evangeli de Joan quasi mai parla del «Regne de Déu». Centra tot el seu missatge en Jesús mateix, per això preferix parlar de Jesús com Rei.
[Evangeli dg., 22 nov. 2015. 34é de l’any – Cicle B – Jesucrist, Rei de l’Univers]

Joan 18,33b-37:

En aquell temps, Pilat digué a Jesús:
—¿Eres tu el rei dels jueus?
Jesús contestà:
—¿Ix de tu, això que em preguntes, o són altres els qui t’ho han dit de mi?
Respongué Pilat:
—No sóc jueu, jo! És el teu poble i els mateixos grans sacerdots, els qui t’han entregat a les meues mans. He de saber què has fet.
Jesús respongué:
—La meua reialesa no és cosa d’este món. Si fóra d’este món, els meus hòmens haurien lluitat perquè jo no fóra entregat als jueus. I és que la meua reialesa no és d’ací.
Pilat li digué:
—Per tant, vols dir que eres rei.
Jesús contestà:
—Tens raó: jo sóc rei. La meua missió és la de ser testimoni de la veritat; per això he nascut i per això he vingut al món: tots els qui són de la veritat escolten la meua veu.

L’evangeli de Joan quasi mai parla del «Regne de Déu». Centra tot el seu missatge en Jesús mateix, per això preferix parlar de Jesús com Rei. Però és molt conscient que la idea pot ser malinterpretada. per exemple, després de la multiplicació dels pans i dels peixos, la gent volia agarrar-lo per a fer-lo rei, i ell fuig. No volia que el seu missatge es confonguera amb els reis d’este món, que fan ús de la força militar i de la pressió dels impostos per aconseguir els seues objectius. Jesús-Rei no té res a vore amb estos reis.

Però en la lectura de hui Jesús diu clarament que sí és rei. Per què s’ha donat este canvi? És que ara sí vol ser coronat?

La gran diferència està en què ara estan jutjant-lo i el van a condemnar. Què ha ha fet? Senzillament dir la veritat, condemnar la injustícia, portar la salvació de part de Déu. El condemnen per ser coherent amb la seua missió.

Però l’evangelista Joan vol que anem més allà, vol que comprenguem allò que ell va entendre després de la resurrecció: que Jesús s’entrega per amor. Podria haver fugit de nou, sabia que volien agarrar-lo, que anaven a per ell. Però ell ha decidit ser coherent fins a la fi, no amagar-se, sinó entregar-se per amor a nosaltres i a la seua missió. Jesús és totpoderós perquè s’entrega del tot. És Rei perquè domina sobre tot l’odi amb el seu amor total. Este és l’únic sentit cristià del poder, del regnar, del domini.

Nosaltres, si volem seguir Jesús, estem cridats també a ser poderosos, és a dir, a servir; estem cridats a regnar, és a dir, a estimar; estem cridats a dominar, és a dir, a entregar-nos als altres, dominant els nostres impulsos egoistes fins a fer-nos totalment amor com ell.

Si en l’Església ens convencem a fons que tots estem per a servir seriem ferment de transformació del món amb molta força, amb la potència inimaginable de l’Esperit de Déu que habita en nosaltres i ens espenta a l’amor.

Tots els cristians, sense importar el nostre càrrec, responsabilitat o funció, tots els bisbes, preveres, acòlits, catequistes, lectores, ministres de la comunió als malalts… tots estem cridats a servir.

Hui podem preguntar-li a Jesús mateix en l’oració: «Senyor, com puc servir?» Si preguem amb sinceritat, segur que ell ens respons a través de la nostra vida quotidiana, de les persones que tenim més prop, o d’aquelles a les quals ens podem acostar.

I potser ens cride a aventures més arriscades: podríem servir-lo en les missions?, en alguna vocació consagrada?, en la vocació familiar cristiana?, en la parròquia?, en càritas?, en el treball/col·lege?, en associacions?, en el barri?

Atrevim-nos a fer-li esta pregunta, que ell ens llançarà a una missió que ens omplirà d’alegria.

(Diumenge 34 durant l’any – Cicle B – Jesucrist, Rei de l’Univers)
(Dibuix: fano)

3 respostes a “Jesús-Rei (Joan 18,33b-37)

  1. Genial, Xavi! M’ha encisat… Sempre se m’ha fet complicat entendre esta Festa de Crist Rei i gràcies a tu trobe una nova perspectiva que em fa comprendre-la i combregar amb ella.
    Em sembla molt ben portada la idea de poder i domini: L’entrega com a poder i l’amor i l’autenticitat com a domini. Crec que és un repte ser rei d’un mateix: estimar i estimar-se amb autenticitat. Jesús va ser això, rei de sí mateix, de manera tot-poderosa. Bons arguments per a la meditació i la trobada amb Aquell que és el nostre Rei.

  2. Gràcies Xavi per ajudar-me a entendre millor aquest Evangeli. Molt ben explicats els conceptes… poder per servir, regnar per estimar fins a la fi, dominar per dominar el nostres defectes i ser amor, estimant a tots.
    Una abraçada.

Deixa un comentari